Kolme yleisintä parisuhdetyyppiä – mikä näistä te kuulutte?

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Ihmiset käyttäytyvät eri tavoin ollessaan vakavissa parisuhteissa. Tämä johtuu siitä, että he osoittavat myös kiintymystään eri tavoilla. Parisuhdeasiantuntijat Amir Levine ja Rachel Heller ovat sitä mieltä, että erilaisia kiintymystyylejä on yhteensä kolme.

Huffington Post -sivusto selvensi miten erilaiset kiintymystavat heijastuvat parisuhteeseen ja näkyvät siinä.

1. Vakaa kiintymys

Suurin osa, eli noin 55 prosenttia parisuhteista, perustuu vakaaseen kiintymykseen. Suhde on hyvällä pohjalla, pariskunta toimii yleensä myös lasten vanhempina hyvin ja ovat tyytyväisiä parisuhteensa laatuun. Heidän ei tarvitse murehtia suhteestaan puolesta.

2. Levoton kiintymys

Tällä tavalla kiintyvä kumppani on herkkä toisen osapuolen mielialan vaihteluille ja pienemmillekin muutoksille. Hän haluaa olla parisuhteessa, mutta on erittäin herkkä ja epävarma, minkä vuoksi hänelle tulee vannoa rakkautta usein ja vakuuttaa kaiken olevan hyvin.

3. Välttelevä kiintymys

Välttelevällä tavalla kiintyvä kumppani arvostaa omaa rauhaa ja itsenäisyyttään. Mikäli he eivät saa suhteessa tarpeeksi omaa rauhaa, he voivat ottaa toisinaan kumppaniinsa etäisyyttä olemalla vastaamatta puheluihin ja viesteihin. He eivät ota huomioon toisen tunteita ja pitävät toiseen ihmiseen tukeutumista heikkoutena.