Säätilat sekaisin: Britanniassa lämpimämpi kuin Espanjassa – ja heti perään lunta

Viihdeuutiset · Stara.fi

Euroopan säätilat ovat olleet viimeisen parin vuoden ajan melko poikkeukselliset, sillä ennätyksiä on rikottu sekä kylmässä että kuumassa säässä siinä missä myös vesi- ja lumisateiden määrässä. Esimerkiksi Suomessa viime kesä oli mittaushistorian helteisin yli 60 hellepäivällään. Myös kulunut syksy on ollut ennätyslämmin.

Suomeen on jo luvattu selvästi kylmenevää, mutta Britanniassa meteorologit paljastivat tänään, että saarivaltiossa voidaan lähipäivinä nauttia poikkeuksellisen lämpimistä säistä. Ei nimittäin ole kovin tavallista, että marraskuun puolivälissä maahan ennustetaan peräti 18 asteen lämpötiloja erityisesti Pohjois-Skotlannissa. Samaan aikaan esimerkiksi Espanjan Madridiin ennustetaan kaksi astetta kylmempää säätä.

Kyse on siis lähes t-paitakeleistä, mutta niistä ei saada ennusteen mukaan nauttia kovin pitkään. Ennätyslämpimän jälkeen Britanniassa siirrytään nopeasti aivan toiseen äärilaitaan, sillä muutamaa päivää myöhemmin maahan odotetaan sankkoja lumisateita. Niiden aiheuttajaksi veikataan Beast from the East -lempinimen saanutta idästä saapuvaa kylmää rintamaa.

Suomessa eletään Britannian tavoin selvästi tavallista lämpimämpää marraskuuta ainakin vielä toistaiseksi. Ilmatieteenlaitos on nimittäin ennustanut Etelä-Suomeen perjantaipäiväksi peräti yhdeksän asteen lämpötilaa ja perjantaiyöksi seitsemää astetta. Meilläkin käänne kylmempään on luvassa Britannian tavoin alkuviikosta.