Uusi terapiamuoto: Virtuaalitodellisuus poistaa pelkoja

Digi Terveys · Terhi Piiroinen

Ihmisillä saattaa olla erilaisia fobioita, jolloin he saavat vakavia oireita tietyistä tilanteista ja kohteista, joista ei kuitenkaan koidu todellisuudessa vakavaa uhkaa. Klassinen esimerkki on hämähäkit, joiden pakokauhunomaista pelkoa kutsutaan araknofobiaksi.

Washingtonin yliopistossa on kehitetty uusi terapiamuoto, jossa hyödynnetään virtuaalitodellisuutta pelkotilojen hoitamisessa. Asiakkaat pääsevät lievittämään pelkojaan onnistumisen ilon avulla, kun he huomaavat tosielämän tilanteita jäljittelevien harjoitusten avulla, että pelko ei ole perusteltua ja he selviytyvät tilanteesta.

Ajatusmallien muokkaaminen tehoaa myöhemmin myös tosielämässä. Toisinaan jo kahden tunnin terapiasessio virtuaalimaailmassa riittää. VR-laseja on hyödynnetty aiemmin lähinnä pelimaailmassa, mutta nyt niitä on otettu enemmän mukaan myös modernin lääketieteen ja hyinvointipalveluiden hoitomuotojen joukkoon.