NASA julkaisi tarkan kuvan Marsin pinnalta – tältä siellä näyttää!

Viihdeuutiset · Stara.fi

Yhdysvaltojen avaruushallinto NASA oli maanantaina maailman huomion keskipisteenä, kun sen InSight-luotain laskeutui Marsin pinnalle. Pian laskeutumisen jälkeen NASA julkaisi luotaimen ensimmäisen kuvan Punaiselta planeetalta, mutta silloin kameran linssin edessä oli vielä suojus.

Nyt NASA on julkaissut uuden tarkan kuvan Marsin pinnalta. Siinä nähdään myös osia luotaimesta, jonka on määrä tutkia Marsin pintaa ainakin kahden vuoden ajan.

InSight-luotaimen matka Marsin pinnalle kesti puolen vuoden ajan. Laskeutumisen aikana luotaimen pinta kuumeni peräti 3 000 fahrenheitin kuumuuteen, mikä aiheutti odotettuja plasmakatkoksia tiedonsiirtoyhteyksissä. Luotain havaitsi laskeutuessa kahdeksan G:n kiihtyvyyden ja sen vauhti kasvoi 2 000 metrin sekuntinopeuteen.

Marsin pinta 26.11.2018, Kuva: NASA

Luotaimen laskuvarjot aukesivat normaalisti, ja samalla radioyhteys luotaimeen palasi. Pian sen jälkeen tutka havaitsi planeetan pinnan noin 600 metrin korkeudella. Lopulta jännittävien hetkien jälkeen operaattori vahvisti luotaimen laskeutuneen Marsin pinnalle. Luotain esimerkiksi selvittää onko planeetan pinnan alla jäätä.