Liiallinen nukkuminen voi jopa tappaa – yli 9 tuntia yössä aiheuttaa riskin

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Ihmisen tulisi nukkua joka yö keskimäärin 7-8 tuntia. Liian vähäiset tai liialliset yöunet ovat terveydelle yhtä vaarallisia. Mikäli aikuinen henkilö nukkuu säännöllisesti yli yhdeksän tuntia yössä, kannattaa hänen vierailla lääkärin vastaanotolla.

Tuore tutkimus osoittaa, että mitä kauemmin ihminen nukkuu öisin, sitä suurempi riski hänellä on sairastua sydän- ja verisuonitauteihin tai saada ennenaikainen kuolema. Kansainvälinen tutkimusryhmä analysoi 116.000 ihmisen terveystietoja 21 eri maasta. Ihmiset olivat 35–70-vuotiaita.

European Heart Journalin esittelemän tutkimusraportin mukaan yli kahdeksan tuntia öisin nukkuvilla ihmisillä on viisi prosenttia suurempi riski sairastua verisuonisairauksiin kuin heillä, jotka nukkuvat 6-8 tuntia.

Mikäli henkilö nukkuu öisin 9-10 tuntia, kasvoi riski 17 prosentilla. Yli 10 tuntia nukkuvien ennenaikaisten kuolemien riski kasvoi jo 41 prosentilla, Daily Mail uutisoi.