Donald Trump haluaa teloittaa huumediilerit – ylistää kuolemantuomiota

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Sata kertaa morfiinia voimakkaampi fentanyyli on osaltaan aiheuttanut 77.000 yliannostuskuolemaa viime vuonna Yhdysvalloissa. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump haluaa ottaa käyttöön lain, jonka mukaan fentanyylia myyvät huumediilerit saisivat kuolemantuomion. Malli on suoraan Kiinasta.

Fortunen mukaan fentanyylin aiheuttamien kuolemien määrä on noussut 45 prosenttia viime vuosien aikana. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ihannoi suuresti Kiinan suunnittelemaa mallia, jossa huumekauppiaat saisivat maksimirangaistuksena kuolemantuomion. Trump on puhunut aiheesta ennenkin uskoen, että kuolemantuomiot olisivat ainoa keino huumausainerikollisuuden ja niihin liittyvien kuolemien kitkemiseen. Fentanyyli on synteettinen opioidi ja huomattavasti edullisempaa valmistettavaa kuin heroiini, joten siksi sitä liikkuu nykyisin runsaasti katukaupassa.

Vahvasti koukuttavaa opioidiagonistia käytetään sairaalaolosuhteissa voimakkaan kivun hoidossa ja anestesiassa. Liiallisesti käytettynä aine lamauttaa hengityksen ja keskushermoston, hidastaa sydämen sykettä, suoliston toimintaa ja alentaa verenpainetta. Fentanyyli on löytänyt tiensä myös julkkispiireihin ja moni artisti on kuollut sen aiheuttamaan yliannostukseen vuosien 2017 ja 2018 aikana.