Mitä ihmettä? Australiassa laki kieltämässä sukupuoleen viittaavat persoonapronominit

Viihdeuutiset · Stara.fi

Suomessa sukupuolten tietoinen hämärtäminen on jatkunut jo vuosikausia erinäisissä yhteyksissä, mutta nyt Australiassa ollaan mahdollisesti ottamassa tässä asiassa valtava harppaus. Uusi laki on nimittäin kieltämässä englannin kielen he ja she -sanat, jotka viittavat sukupuoleen.

Laki on jo hyväksytty parlamentin alahuoneessa, mutta tullakseen voimaan se tarvitsee vielä hyväksynnän parlamentin 15 jäsenen ylähuoneessa. Lakiesitystä kuvaillaan muun muassa ”naurettavaksi”, sillä sen astuessa voimaan voisi sukupuoleen liittyvää ei-toivottua persoonapronominiä käyttävä joutua jopa oikeuteen, Metro ja The Australian kertovat.

Ihmiset saisivat siis jatkossa vaatia kutsumistaan joko mieheksi tai naiseksi. Lisäksi lapsen syntymän yhteydessä vanhemmat voisivat päättää merkitäänkö lapsen sukupuolta lainkaan syntymätodistukseen ja lapset voisivat vaihtaa syntymätodistuksessaan olevan sukupuolen 16-vuotiaaksi saakka ilman raskasta hallinnollista prosessia.

Notre Dame Australian yliopiston tohtori Greg Walsh kommentoi, että lakiesityksessä on myös paljon hyviä seikkoja, mutta persoonapronominien käytön rajoittamista ei tule hyväksyä. Useat ryhmät ovat tyrmänneet sanojen käyttämisen kiellon puuttumiseksi sananvapauteen ja todenneet sen johtavan mahdollisesti ikävään kierteeseen. Kriitikoiden mukaan hallituksen tehtävä ei ole määritellä mitä sanoja ihmiset voivat arkikielessään käyttää.