Vuoden 2018 suosituimmat Google-haut paljastettiin – Avicii artistien ykkönen

Viihdeuutiset · Stara.fi

Vuoden 2018 kiinnostavimmat Google-haut on perinteiseen tapaan paljastettu. Presidentinvaalit, Airiston Helmi, tuhkarokko, aktiivimalli, GDPR, Oodi ja huippukokouksen paikkana toiminut Kalastajatorppa puhuttivat suomalaisia kuluvan vuoden aikana.

– Ihmiset hakevat tietoa ajankohtaisista ilmiöistä ja puhuttavista aiheista. Yksi erityisen selkeästi esiin noussut ilmiö oli poikkeuksellisen kuuma kesä, sanoo Googlen analyytikko Jaakko Pihlaja.

Kesän helteisiin liittyen apua ja vinkkejä etsittiin erityisesti sinilevätilanteen seurantaan, huoneiden viilentämiseen ilmastoinnilla, tuulettimilla tai ilmalämpöpumpuilla sekä aurinkoihottumaan ja lämpöhalvaukseen. Myös ampiaisten poikkeuksellinen määrä näkyi hauissa.

Tietoa ei haeta ainoastaan isoihin ilmiöihin liiittyen vaan se on läsnä arjessa. Miten-ohjeita haettiin niin laihtumiseen kuin ruskettumiseen, työhaastattelusta ja erosta selviämiseen kuin unen ja rahan saamiseen.

– Tietoa haetaan jo ensisijaisesti mobiililaitteilla joilla tehtyjen hakujen osuus on yli puolet kaikista hauista. Asioiden hoito liikkeellä ja asiakkaiden kasvavat tarpeet paremmalle palvelulle verkossa näkyvät myös. Älypuhelimilla tehdyt near me ja lähellä -tyyppiset haut ovat kasvaneet tänä vuonna jopa 50 prosenttia viime vuoteen verrattuna Suomessa, sanoo Pihlaja.

Julkisuus tekee kiinnostavasta asiasta ilmiön. Näin voi päätellä esimerkiksi Oura-älysormuksen ja BlackkKlansman-elokuvan noususta haetuimpien listoille. Suomalainen huipputekniikka nousi koko kansan huulille kun prinssi Harry näyttäytyi oululaissormuksen kanssa ja positiiviset arviot Jasper Pääkkösen tähdittämästä elokuvasta saivat suomalaiset hakemaan tietoa Spike Leen ohjaustyöstä.

Televisiossa ja elokuvissa suomalaisia kiinnostaa etenkin viihde. Katsotuimpien listoilta löytyy niin musikaaleja kuin tositelevisiotakin. Ruokapuolella erityiseksi ilmiöksi nousi Japanissa suosittu syysherkku matsutake eli männyntuoksuvalmuska. Japanilaista keittiötä listalla edusti myös ramen-nuudelikeitto.

Google listasi vuoden kiinnostavimpia hakuja kahdettatoista kertaa. Tänä vuonna hakuja tarkasteltiin kahdeksassa kategoriassa. Listat sisältävät nopeimmin nousseet haut eli ne hakusanat jotka ovat kasvattaneet suhteellisesti eniten hakuja edelliseen vuoteen verrattuna.

Googlen kiinnostavimmat haut vuonna 2018

Puheenaiheet

PresidentinvaalitAiriston helmiTuhkarokkoKuunpimennysKansalaisaloiteAktiivimalliGDPRKalastajatorppaOodi

Henkilöt

AviciiXXXTentacionLaura HuhtasaariStan LeeAnthony BourdainCheekMeghan MarkleSauli NiinistöPaavo VäyrynenIivo Niskanen

Televisio ja sarjat

Love Island SuomiSelviytyjät SuomiTanssii tähtien kanssaSykePutousKeisari AarnioHandmaid’s TaleAltered CarbonUnelmahäätBabylon Berlin

Elokuvat

Bohemian RhapsodyMamma Mia 2Black PantherVenomOma maaBlacKkKlansmanA Star is BornDeadpool 2Hölmö nuori sydänVeljeni vartija

Kaupalliset

RediArabia StoreOnePlus 6CoinmarketcapBitcoinMuumin päivä mukiInitiative QSwappieRatinaOura sormus

Ruoka

TuoksuvalmuskaLapinukon keittoFeta pinaatti piirakkaRamen keittoMatsutakeKoivunpunikkitattiMaa-artisokka keittoKombuchaIPA olutBurrata

Miten?

Miten viilentää asuntoaMiten laihtuaMiten ruskettuaMiten saada untaMiten saada rahaaMiten lasketaan keskiarvoMiten selvitä erostaMiten valmistautua työhaastatteluunMiten säästää rahaaMiten Tinder toimii