Tutkimus: Itsepäiset lapset menestyvät aikuisena muita paremmin

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Moni vanhempi on niin sanotusti helisemässä itsepäisen ja uhmakkaan jälkikasvunsa kanssa. On olemassa lapsia, jotka eivät anna piiruakaan periksi tahtonsa läpi saadakseen. Heissä piilee seuraavan sukupolven menestyjäaines.

Itsepintaiset, uhmakkaat ja päättäväiset lapset ovat muita todennäköisemmin tulevaisuudessa muita menestyneempiä ja rikkaampia. Syy piilee heidän asenteessaan, koska itsepäiset tenavat eivät ole luovuttajatyyppiä. Vanhempien tulisikin venyttää hermojaan ja rajojaan, jotta määrätietoinen ipana pystyisi säilyttämään periksiantamattomuuden myös vanhemmalle iälle.

Tutkimuksessa analysoitiin 700 lapsen asennetta ja sen vaikutuksia aikuisiälle. Tulosten perusteella itsepäiset lapset olivat aikuisena määrätietoisempia ja saivat muita parempaa palkkaa kuin aikuiset, jotka käyttäytyivät lapsena passiivisesti ja rauhallisemmin. Useassa tapauksessa urallaan menestyneet aikuiset olivat lapsena luonteeltaan jopa kärsimättömiä ja sääntöjä vastustaneita, Time uutisoi.

Syy saattaa piillä myös kasvatuksessa. Omilla säännöillä eläviä lapsia ojennetaan yleensä muita lapsia enemmän. Kun he jatkuvasti joutuvat keksimään uusia keinoja ja vastauksia sääntöjen kiertämiseksi, tulee heistä lopulta muita lapsia parempia ongelmanratkaisijoita. Toisin sanonen uhmakkaiden lasten vanhempien kannattaa ohjata pienokaisiaan käyttämään itsepintaisuutta uusien taitojen opettelemiseen. Heitä on hyvä kannustaa itsensä ilmaisemiseen ja perustelemaan tahtomiaan asioita.