Älypuhelinsovellus kertoo sokealle keskustelukumppanin ilmeet

Digi Terveys · Stara.fi

Teknologiayhtiö Huawei on kehittänyt innovatiivisen älypuhelinsovelluksen, joka auttaa näkövammaisia näkemään keskustelukumppaninsa kasvojen ilmeet. Facing Emotions -sovellus tunnistaa erilaisia kasvonilmeitä, kuten ilon ja surun, ja soittaa tunnistettavan äänimerkin eri ilmeille.

Sovellus tunnistaa kasvonilmeiden perusteella seitsemän perustunnetta; ilon, surun, pelon, yllättyneisyyden, vihan, ylenkatseen ja inhon. Sovellus soittaa kullekin ilmeelle tunnistettavan äänimerkin. Sovelluksen avulla näkövammainen saa välittömästi tietää, milloin hänen keskustelukumppaninsa esimerkiksi hymyilee. Tämä tuo kommunikointiin tason, jollaista näkövammaisilla ei ole aiemmin ollut.

– Sovellus vie ilmeiden tunnistuksen pidemmälle ja käytännöllisemmälle tasolle kuin mikään aiempi tekniikka tai väline. Näkövammaisten teknologia on nyt isossa murrosvaiheessa, jossa uudenlaisia apuvälineitä saa kätevästi älypuhelimiin, Näkövammaisten liiton kehityspäällikkö Reijo Juntunen kertoo.

Reaaliaikainen ilmeiden tunnistus vaatii tehokasta prosessoria ja kehittynyttä tekoälyä. Tällä hetkellä siihen kykenee vain Huawein lippulaivapuhelin Huawei Mate 20 Pro, jossa on älypuhelinmarkkinoiden tehokkain tekoälyprosessori.

– Haluamme näyttää, millaista iloa uusin teknologia voi tuoda näkövammaisten elämään. Tulevina vuosina tehokkaita älypuhelimia on entistä useammalla, ja tekoäly kehittyy suurin askelin. Erilaisten arkea parantavien tekoälysovellusten määrä tulee kasvamaan nopeasti, Huawein kuluttajaliiketoiminnan teknologia-asiantuntija Jesse Kajes sanoo.