Keinovalolla selviät kaamoksesta – älä anna pimeän nakertaa hyvinvointia

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Lohdutuksena kerrottakoon, että joulun jälkeen päivät alkavat jälleen pidentyä kohti kevättä ja kesää. Monet ovat kuitenkin huomanneet kärsivänsä kaamoksen aiheuttamasta uupumuksesta, kun ulkona on valoisaa ainoastaan muutaman tunnin päivässä. Pimeys imee energiaa.

Aivojen sisään rakennettu sisäinen kello on luotu toimimaan vuorokauden vaihteluiden mukaan. Valon vähäisyys voi aiheuttaa sen, että olo on jatkuvasti väsynyt ja tuntuu kuin kävelisi loputtomassa yössä. Tällöin hyvinvointia voi saavuttaa keinotekoisella valolla, uniasiantuntija Chris Winter kertoo Men’s Healthille.

Kirkasvalolamput on luotu ihmisen energiatasojen ja hyvinvoinnin parantamiseksi kuukausina, jolloin luonnollisen auringonvalon määrä on pieni. Kirkasvalolamppujen rinnalle on tullut myös tavallisiin lamppuihin asennettavia versioita sekä säätimiä, joilla huoneiston valotasapainoa voi säädellä tarpeen mukaan.

Kännykän näyttö kannattaa himmentää tai panna yöasetukselle hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa. Tämä puolestaan viestii aivoille oikeasta ajasta melatoniin tuottamiselle. Makuuhuoneen tulee myös olla tarpeeksi pimieä. Aamulla puolestaan kannattaa tehdä kodista mahdollisimman valoisa heti heräämisen jälkeen. Myös luonnonvalosta on järkevää nauttia aina kun se on mahdollista esimerkiksi lounastunneilla ulkoillen.