NASA julkaisi kuvan 6,6 miljardin kilometrin päästä – Ultima Thule näyttää lumiukolta

Viihdeuutiset · Stara.fi

Yhdysvaltojen avaruushallinto NASA on julkaissut ensimmäisen valokuvan Ultima Thule 2014 MU69 -nimisestä taivaankappaleesta, jonka sen The New Horizons -luotain kuvasi. Kyseessä on kaukaisin koskaan ihmisen avaruuteen lähettämillä laitteilla koskaan kuvattu taivaankappale.

Vuonna 2006 lähetetyn New Horizonsin pääasiallinen kohde on Pluto, jonka luotain tavoitti jo vuonna 2015. Sittemmin NASA jatkoi yhä toimintakuntoisen luotaimen urakkaa ja ohjasi sen kohti transneptunista taivaankappaletta.

33 kilometrin pituinen ja 16 kilometrin levyinen Ultima Thule saa virallisen nimen myöhemmin tänä vuonna, mutta tähän saakka sitä on kutsuttu nimellä Ultima Thule 2014 MU69. Tuoreiden kuvien myötä taivaankappaletta on kuvailtu sekä keilan että lumiukon näköiseksi. Ultima Thule on mielenkiintoinen tutkimuskohde, koska sen materiaalin uskotaan pysyneen koskemattomana jopa miljardien vuosien ajan.