Tutkimus: Muna päivässä pienentää diabeteksen riskiä

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Nykysuositusten mukaan kananmunia kannattaa syödä keltuaisineen, eivätkä ne lisää sydän- ja verisuonitauteihin sairastumisen riskiä. Nyt on julkaistu tutkimus, jonka mukaan kananmunien päivittäinen syöminen vähentää kakksotyypin diabetekseen sairastumisen riskiä.

Diabetes Care -julkaisussa on esitelty taannoin tutkimus, jonka mukaan kananmunissa olevat hivenaineet alentavat diabetekseen sairastumisen riskiä. Kananmunissa on runsaasti rautaa ja A-, D-, E- ja K-vitamiinia.

Tutkimuksen sisältö osottautui kuitenkin kiistanalaiseksi, sillä liiallisesti nautittuna kananmunien vaikutus on päinvastainen.

Uudessa suomalaisessa tutkimuksessa on havaittu jälleen, että kananmunissa on yhdisteitä, jotka ehkäisevät tyypin 2 diabetekseen sairastumista etenkin keski-ikäisillä miehillä. Seuraava askel on tutkia kananmunien yhdisteitä lisää, jotta kakksotyypin diabetesta voitaisiin ehkäistä paremmin tulevaisuudessa.

Kananmunien terveysvaikutuksia ei voi määrittää pelkästään niiden kolesteripitoisuuden perusteella, sillä niissä on monia terveydelle hyödyllisiä bioaktiivisia yhdisteitä, Molecular Nutrition and Food Research uutisoi.

Esimerkiksi treenin jälkeen nautittu kananmuna on helppo ja herkullinen vaihtoehto rahkan rinnalle. Yhdessä kananmunassa on noin 6,3 grammaa proteiinia. Kannattaa myös pohtia tarkkaan, mitä kananmunan kanssa syö. Yleensä muna on parasta nauttia sellaisenaan tai terveellisten rasvojen, kuten lohen kanssa.