Tutkimus: Valeuutisia jakavat eniten yli 65-vuotiaat

Digi Viihdeuutiset · Stara.fi

Valeuutiset ja tarkoitushakuiset niin sanottujen valemedioiden artikkelit ovat nousseet sähköisen tiedonvälityksen vitsaukseksi viime vuosina. Siinä missä perinteiset ja luotettavana pidetyt mediat julkaisevat ajoittain perättömiä ja tarkistamattomia artikkeleita, on osa uudemmista tulokkaista nimenomaan perustettu jakamaan disinformaatiota.

Nyt Yhdysvalloissa on tehty tutkimus valeuutisten leviämisestä. Siellä selvisi, että eniten Facebookissa perättömiä valeuutisia jakavat yli 65-vuotiaat vanhukset. New Yorkin ja Princetonin yliopistojen yhteisen tutkimuksen mukaan ikä on ratkaisevin ero, sillä esimerkiksi koulutustasolla, sukupuolella, etnisellä taustalla, puoluetaustalla ja tulotasolla ei vastaavia eroja syntynyt.

Valeuutiset ovat nousseet Yhdysvalloissa julkiseen keskusteluun Donald Trumpin presidentiksi valinnan myötä, sillä vaalikampanjassa merkittävässä roolissa olivat juuri valeuutiset. Samassa tutkimuksessa selvisi, että odotettua harvempi oli klikannut valeuutisten linkkejä, mutta jo niiden kuvat ja otsikot levisivät laajalle uutisvirrassa tavoittaen valtavia määriä ihmisiä.

Science Advances -tiedelehden mukaan tutkimuksessa seurattiin eri ikäisten ihmisten käytöstä ennen presidentinvaaleja ja vaalien jälkeen. Tutkimuksessa oli mukana 3.500 ihmistä eri taustoista. Heidän somekäyttäytymistään seurattiin tietokoneelle asennetun ohjelmiston avulla.

Huojentava tieto oli se, että keskimäärin vain 8,5 prosenttia tutkimukseen osallistuneista jakoi valeuutisen tai useampia. Yli 65-vuotiaista valeuutisia jakoi 11 prosenttia, kun 18-29-vuotiaista niitä jakoi vain kolme prosenttia. Ero eri ikäpolvien välillä on siis merkittävä.