WHO varoittaa: Rokotevastaisuus vakava uhka kansainväliselle terveydelle

Terveys · Tim Isokivi

Rokotekriittisyyden leviämisen myötä yhä useammat vanhemmat jättävät lapsensa rokottamatta. Rokottamattomuus johtuu usein haittavaikutusten pelosta, kuten perättömästä väitteestä jonka mukaan rokotteet aiheuttaisivat autismia.

Nyt Maailman terveysjärjestö WHO on nimennyt rokotekriitikot yhdeksi kymmenestä uhasta kansainväliselle terveydelle. Järjestön mukaan rokotekielteisyys uhkaa kehityssuuntaa, jossa tauteja onnistutaan torjumaan ennaltaehkäisevien rokotteiden avulla.

Rokotteiden arvioidaan ehkäisevän vuosittain 2-3 miljoonaa kuolemantapausta. WHO:n mukaan lukema olisi 1.5 miljoonaa enemmän, mikäli rokotteiden saatavuutta parannettaisiin.

Terveysjärjestö kertoo esimerkiksi tuhkarokkotapausten lisääntyneen 30 prosentilla. Tartuntojen määrän lisääntymiseen on monta syytä, mutta tapaukset ovat nousseet myös maissa joissa taudin luultiin olleen lähes kokonaan kukistettu.