Ihotautilääkäri: Ihoa voi hoitaa myös liikaa

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Talvella on huolehdittava asianmukaisesta ihonhoidosta, mikäli haluaa hehkuvan ulkonäön myös talvipakkasten keskellä. Ihonhoitorutiinit ovat tärkeitä, mutta liiallinen ja aggressiivinen puhdistaminen, kuoriminen ja hoitaminen voi kostautua.

Ihotautilääkäri Peter M. Elias muistuttaa PureWow-lehdessä, että ihon uloimman kerroksen tehtävänä on pitää yllä kosteutta, pehmeyttä ja kimmoisuutta. Lisäksi sen tehtävänä puolustaa ihoa vahingoittavilta kemikaaleilta, ympäristön ärsykkeiltä ja mikrobeilta. Jos ihoa esimerkiksi kuorii liikaa, voi menettää tärkeän pintakerroksen.

Loppupeleissä liiallinen ihonhoito voi aiheuttaa kuivuutta, hilseilyä ja ryppyjä entisestään. Kuivalle ja ärsyyntyneelle iholle ei kannata tehdä kuorintaa, ennen kuin ihon uloin kerros on parantunut. Voimakkaita kasvovesiä ja puhdistusaineita kannattaa myös välttää. Kuorinnan sijaan kuivaa ihoa kannattaa kosteuttaa.