Tutkijat kehittivät jengaa pelaavan robotin – ei tee lainkaan virheitä

Digi · Tim Isokivi

Robotit osaavat jo pelata suosittua seurapeliä ihmisiä paremmin. Näin ainakin Massachusettsin teknillisessä korkeakoulussa, jossa tekoäly on opetettu pelaamaan Jengaa.

ABB IRB 120 -robottiraaja on opetettu pelaamaan huojuvaa tornia miltei täydellisesti. Tutkijat lähestyivät tekoälyn opettamista ihmisen näkökulmasta. Robotti on oppinut tutkimaan Jenga-tornia sekä näköhavaintojen että palikoiden tunnustelemisen avulla ja poistamaan palat kaatamatta tornia.

Robotti oppi Designboom-sivuston mukaan pelaamaan Jengaa noin 300 yrityksen jälkeen. Vaikka robotin tapa tutkia palikoita koskettelemalla niitä saattaa vaikuttaa huijaamiselta, ei siitä ole kyse. Pelin virallisten sääntöjen mukaan palikoiden hipelöinti on nimittäin sallittua.