Lauantaina on virallinen pizzapäivä – otatko ananaksella vai ilman?

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Helmikuun 9. päivä on omistettu pitsalle. Tänä vuonna päivä osuu sopivasti viikonlopulle, joten erikoispäivä antaa oivan syyn tilata tai valmistaa pitsaa. Lauantai on pyhitetty kokonaan suussasulavalle ja sopivan suolaiselle pitsalle.

Pitsan täytemieltymykset vaihtelevat suuresti eri ihmisten välillä. Osa haluaa amerikkalaistyylistä juustopitsaa, johon ei tule tomattiikastikkeen lisäksi muuta kuin aimo annos ihanasti venyvää ja rasvaista juustoa. Toiset taas suosivat niin sanottuja teurastajapistoja, joissa on kaikkia mahdollisia lihoja. Monet pitseriat valmistavat myös makeita pitsoja, jotka toimivat jälkiruokien tavoin.

Ehkäpä eniten keskustelua aiheuttanut pitsatäyte on ananas. Kinkkua ja tölkkiananasta sisältävä Havaiji-pitsa on Kreikasta Kanadaan muuttaneen pitseriayrittäjä Sam Panopoulosin kehittämä. Mies tarjoili ananaspitsaa ensimmäisen kerran vuonna 1962. Hänen ravintolan asiakkaat rakastuivat makean ja suolaisen yhdistävään pitsaan, ja se levisi myöhemmin myös muualle maailmaan.

Polemiikki ananaspizzasta alkoi, kun Islannin presidentti vitsaili kieltävänsä ananaksen käytön pizzojen päällä. Sittemmin muun muassa julkkiskokki Gordon Ramsay julisti, että ananas ei kuulu pizzaan. Kuitenkin Staran tekemän kyselyn mukaan 70 prosenttia vastaajista on Panopouloksen kanssa samaa mieltä siitä, että ananas kuuluu pizzaan.