Osaa kieltäytyä oikeaan aikaan – kaikkia ei tarvitse miellyttää

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Osaatko sanoa ei? Osa ihmisistä kuluttaa itsensä loppuun ainoastaan siten, että tekevät jatkuvasti palveluksia muille. He ovat aina auttamassa muita, mutta jalomielisyys saattaa pitkällä tähtäimellä olla omaa hyvinvointia tuhoavaa.

Auttaminen tuo iloa ja parantaa mieltä. Toisinaan on kuitenkin järkevää kieltäytyä avunpyynnöstä, jos sen takia joutuu luopumaan omista tarpeistaan. Muiden miellyttämisellä on rajansa. Kieltäydy palveluksen tekemisestä jos sen vuoksi joutuu muuttamaan omia suunnitelmiaan, PureWow tietää.

Jos joku pyytää palvelusta lyhyellä varoitusajalla, on tällöin ihan sallittua kieltäytyä. Sama pätee silloin, jos asia tekee olon kiusalliseksi tai saa aikaan ahdistusta. Oma hyvinvointi on rajallinen, eikä sen kustannuksella kannata auttaa muita. Jos toisen auttaminen on uuvuttavaa ja sen jälkeen joutuu kiroamaan koko asiaa, kannattaa se jättää alunperinkin väliin.