Sairastutko aina lomalla? Tässä voi olla syy

Lifestyle Matkailu Terveys · Terhi Piiroinen

Osa ihmisistä viettää kaikki lomansa ja pidemmät vapaansa kipeänä. Syy voi olla stressin laukeaminen, jolloin myös vastustuskyky heikkenee ja keho saa tavallaan luvan sairastaa ja levätä.

Toisaalta moni raataa enemmän ennen lomaa, jotta voisi viettää vapaita puhtaalla omatunnolla. Tämä voi aiheuttaa tavallista suurempaa väsymystä ja stressiä kehoon, mikä puolestaan saattaa sairastuttaa ihmisen herkemmin. Siksi tasapainon ylläpitäminen niin arkena kuin lomalla olisi tärkeää, muistuttaa lääkäri Edo Paz Huffington Postille.

– Tämä tarkoittaa terveellistä ruokavaliota, kuntoilua, riittävää nukkumista, ihannepainossa pysymistä sekä alkoholin ja tupakan välttämistä, Paz luettelee.

Toisaalta matkustaminen lisää sairastumisen riskiä, koska lentokoneiden ilmastointi kuivattaa limakalvoja, jolloin pöpöt tarttuvat herkemmin elimistöön. Bakteereja on puolestaan enemmän siellä, missä on myös ihmisiä. Kannattaa huolehtia riittävästä käsihygieniasta, rokotuksista ja maitohappobakteerien nauttimisesta.