Tiesitkö? Tästä syystä lentokoneen valot sammutetaan nousussa ja laskussa

Matkailu · Tim Isokivi

Kuten monet yöaikaan lentokoneessa matkustaneet ovat todennäköisesti huomanneet, pimennetään matkustamon valot nousun ja laskun ajaksi. Kyse ei suinkaan ole tunnelman luomisesta.

Valojen pimentäminen on Cheddar-sivuston tuoreen videon mukaan eräänlainen turvatoimenpide. Lentoyhtiöt noudattavat niin kutsuttua 90 sekunnin sääntöä, jonka mukaan kone täytyy pystyä hätätilanteessa evakuoimaan kyseisessä ajassa.

Mikäli koneen valot yllättäen sammuisivat jonkin onnettomuuden ansiosta, eivät matkustajien silmät olisi tottuneet pimeyteen. Tämä hankaloittaisi evakuointia merkittävästi. Valoja himmentämällä pyritään siis pitämään huoli siitä, että matkustajat näkisivät paremmin pimeässä.

Nousu ja lasku ovat tilastollisesti lentämisen riskialtteimpia hetkiä. Sen vuoksi valot sammutetaan varotoimenpiteenä juurikin lentokoneen noustessa yläilmoihin ja palatessa takaisin maan kamaralle.