The Prodigy -yhtyeen Keith Flint teki itsemurhan

Viihdeuutiset · Stara.fi

Kerroimme aiemmin tänään miten konemusiikin uranuurtajana toimineen The Prodigy -yhtyeen laulaja Keith Flint löydettiin kuolleena 49-vuotiaana kotoaan Dunmow’sta Britannian Essexissä.

Brittilehtien mukaan kuolemaan ei epäillä liittyvän rikosta. The Prodigy -yhtyeen oli määrä esiintyä ensi kesänä Provinssi-festivaaleilla Seinäjoella. Yhtyeen tulevaisuus on kuitenkin toistaiseksi avoinna yhden jäsenen menehtymisen vuoksi. Brittiläisen Sky-verkkomedian mukaan Flint oli tehnyt itsemurhan.

– Uutinen pitää paikkansa. En voi uskoa sitä, mutta veljemme Keith teki itsemurhan viikonloppuna. Olen shokissa ja helvetin vihainen, surun murtama ja ällistynyt, yhtyeen keulahahmo Liam Howlett kertoi Sky-uutisten mukaan.

Englantilainen The Prodigy on yksi eniten 90-luvulla mainetta keränneistä konemusiikkiyhtyeistä. Keith Flint oli yhtyeessä aluksi pelkästään tanssijana ja keikkaesiintyjänä, mutta ryhtyi myöhemmin myös yhtyeen laulajaksi. Keith Flint lauloi muun muassa Firestarter-hittisinglen. Hänen lisäkseen yhtyessä ovat Liam Howlett ja Maxim Reality. Flint toimi myös pubiyrittäjänä Essexissä.

Konemusiikkia 1990-luvun alkupuolella mullistanut brittiyhtye The Prodigy juhli puolitoista vuotta sitten yhtyeen ensimmäisen Experience -albumin julkaisun 25-vuotispäivää. XL Recordings julkaisi historiallisen albumin Britanniassa 28. syyskuuta 1992.

Hieman ennen Experience-albumin julkaisua yhtyeen single Everybody In The Place teki Britanniassa listahistoriaa nousemalla suoraan listan kakkoseksi. Se oli albumin toinen singlelohkaisu, jota edelsi niin ikään klassikoksi noussut Charly.

Molemmat breakbeat-tyylisuuntaa edustaneet kappaleet jäivät Suomessa pienen piirin ravejuhlien ja -klubien hiteiksi, kun nopeatempoisen konemusiikin ja The Prodigyn läpimurtoa saatiin odottaa vielä parin vuoden ajan. Edellä mainittujen hittien lisäksi Experiencen hittejä olivat Out of Space ja Wind It Up.

Kuva: Mikko Kohonen

Liam Howlettin luotsaama The Prodigy julkaisi ensimmäisen What Evil Lurks -EP:nsä vuonna 1990. Vuonna 1991 julkaistu ensimmäinen varsinainen single Charly soi runsaasti myös Suomen ensimmäisissä rave-juhlissa Turussa, Oulussa ja Vaasassa vielä saman vuoden syksynä. Yhtyeen menestys alkoi siis myös Suomessa laittomista rave-juhlista.

Varsinaisen läpimurtonsa yhtye teki Experience-albumin toisella singlellä Everybody In The Place, joka nousi myös Brittien tanssilistan kakkossijalle heti ilmestyttyään. Tämän jälkeen yhtyeen hitit viihtyivät tanssilistoilla vuosien ajan.

Vuonna 1997 julkaistu Fat Of The Land nousi listojen kärkeen molemmin puolin Atlanttia. The Prodigy on esiintynyt muutaman kerran myös Earthbound -nimellä vuonna 1993, jolloin he julkaisivat tuolla nimellä myös ensimmäisen white label-version kappaleesta One Love, joka julkaistiin sittemmin myös virallisesti The Prodigyn nimissä.

Staran haastattelussa yhtyeen keulahahmo Liam Howlett paljasti taannoin miten yhtye päätyi lainaamaan Take Me To The Hospital -hittiinsä suomalaisen Pepe Deluxe -yhtyeen Salami Fever -kappaletta.

– Pidän Pepe Deluxesta kovasti ja pidän myös tuosta kappaleesta. Olen pitänyt siitä jo pidemmän aikaa. Otin yhteyttä yhtyeeseen ja kerroin pitäväni kappaleen biitistä. Kun kirjoitimme Take Me To The Hospitalia minä käytin biittiä vain mallina, Liam Howlett kertoi Staralle.

– Sitten jatkoin uusien osuuksien kirjoittamista kappaleeseen, ja tuo biitti pysyi mukana. Lopulta se alkoi tuntua osalta kappaletta. Kun otin Pepe Deluxen biitin lopulta pois, en enää löytänyt mitään yhtä hyvää tilalle. Sitten otin yhteyttä Pepe Deluxeen ja pyysin luvan saada käyttää sitä kappaleessamme. Hän piti kappaleesta ja pääsimme asiasta sopimukseen. Molemmat olivat tyytyväisiä.

Samalla Liam Howlett paljasti yhtyeen ajautuneen välirikkoon The Day Is My Enemy -albumia tehdessään.

– Levyn tekeminen alkoi hyvin, kun jammailimme ja äänitimme studiolla. Saimme kasaan neljä-viisi hyvää ideaa noissa sessioissa. Sitten levytyssessioiden puolivälissä minulle ja Keithille tuli isoja ongelmia. Sitten ryhdyin itse kirjoittamaan kappaleita yöaikaan, koska vain silloin pystyin keskittymään paremmin. Päivisin en saanut aikaan tarpeeksi, Liam Howlett kertoi Staralle.

– Viimeiset kolme kuukautta menivät loistavasti. Ne olivat koko uramme parhaat hetket studiossa. Kun aloimme tehdä tätä albumia olimme ystäviä, sitten emme olleet ja lopussa taas olimme. Tiedäthän, että joskus ystävyydestä voi tulla musiikin tekemisen este. Nyt palasimme ystäviksi, kun albumin viimeinen kappale oli levytetty.