Blockfestin ohjelma valmis – Ghostemane, Jaden Smith ja Virgil Abloh Tampereelle

Viihdeuutiset · Stara.fi

Blockfesteilla nähdään tulevana kesänä ennätysmäärä kansainvälisiä artisteja. Luvassa on myös läpileikkaus suomalaiseen hiphop-musiikkiin suosikeista uusiin tulokkaisiin lähes kolmenkymmenen kotimaisen artistin voimin. Nyt ulkomaisista tähdistä mukaan kiinnitettiin Ghostemane, Jaden Smith ja Virgil Abloh.

Tammikuussa loppuunmyydylle Tavastialle esiintynyt Ghostemane palaa Suomeen. Ennen hiphop-uraansa Floridassa varttunut Eric Whitney soitti kitaraa paikallisissa hardcore ja doom metal -bändeissä. Astrofysiikkaa opiskellut Whitney muutti rapista kiinnostuneena Los Angelesiin, liittyi JGRXXN, Lil Peepin ja Craig Xenin muodostamaan Schemaposse-kollektiiviin ja alkoi pian menestyä underground-piireissä.

Vuonna 2016 Schemapossen hajottua Whitney tutustui $uicideboy$iin sekä jo aiemmin tämän vuoden Blockfesteille kiinnitettyyn Pouyaan. Pouyan ja Ghostemanen yhteisen 1000 Rounds -kappaleen musiikkivideo on kerännyt yli 15 miljoonaa katselukertaa. Rap-vaikutteensa Three 6 Mafian ja OutKastin kaltaisista yhtyeistä saanut yhdysvaltalaisartisti on vain muutamassa vuodessa julkaissut yli kymmenen albumia, mixtapea ja EP:tä. Rap- ja metallimusiikin yhdistäminen on ollut Ghostemanen tuotannon ydin, ja se kuuluu myös uusimmalla vuonna 2018 julkaistulla ”N/O/I/S/E”-albumilla.

Näyttelyn parista musiikin tekemiseen siirtynyt Jaden Smith julkaisi ensimmäisen mixtapensa The Cool Cafe vuonna 2012, ja nimeä Cool Tape Vol. 2 kantaneen jatko-osan kaksi vuotta myöhemmin. Tämän jälkeen alkoi kolmevuotinen projekti, jonka lopputuloksena Smith julkaisi dedyyttialbuminsa Syre. Vuoden 2017 lopussa julkaistun albumin yhteydessä singlenä julkaistu ICON on edelleen kaksikymppisen artistin streamatuin kappale.

Albumilta löytyy myös kappale Breakfast, jossa kuullaan feattaavana artistina niin ikään Blockfesteilla esiintyvä A$AP Rocky. Vuonna 2018 Smith julkaisi muun muassa singlet GHOST, Back On My Sh’t ja GOKU sekä kolmannen mixtapensa The Sunset Tapes: A Cool Tape Story. Lisäksi hän toimi J. Colen suositun KOD -kiertueen avaavana esiintyjänä ja esiintyi ensimmäistä kertaa Lollapalooza-festivaaleilla Yhdysvalloissa. Tänäkin vuonna Smithin on ilmoitettu esiintyvän suurissa kansainvälisissä tapahtumissa, kuten muun muassa Coachellassa.

Time-lehden maailman sadan vaikutusvaltaisimman henkilön joukkoon valitsema 38-vuotias yhdysvaltalainen Virgil Abloh tunnetaan sekä muotisuunnittelijana että DJ:nä. Abloh on toiminut DJ:nä kouluajoistaan asti ja on tehnyt yhteistyötä muun muassa Jay Z:n sekä Daft Punkin kanssa.

Hänen ensimmäinen varsinainen julkaisunsa oli yhdessä saksalaistuottaja Boys Noizen kanssa vuonna 2018 tehty kappale Orvnge, jota seurasi samaa nimeä kantava EP. Abloh on tähdittänyt muun muassa Tomorrowland-, HARD Summer- ja Lollapalooza-festivaaleja, ollut mukana Travis Scottin Astroworld-kiertueella ja on tänä vuonna ilmoitettu esiintyvän ainakin Coachellassa.

Kytkökset musiikkimaailmaan aukesivat vuonna 2011, kun Abloh aloitti AD:na rap-artisti Kanye Westin yrityksessä Donda, joka on vastuussa monien viime vuosien ikonisimpien hiphop-levyjen kansitaiteesta. Ablohin kansikuva Jay Z:n ja Kanye Westin vuoden 2011 albumille Watch The Throne oli ehdokkaana myös Grammy-gaalassa. Muotimaailma tuntee Ablohin erityisesti streetwear-merkki Off-Whiten perustajana.

Yhdysvaltalaisten tähtien lisäksi lineup täydentyi myös kotimaisilla nimillä. Mukaan tulivat Bizi, Evelina, Hussa, Katakombi, Kube, Mouhous sekä AITO G eli Pastori Pike ja Versace Henrik. Keikkojen välissä tunnelmasta vastaavat lava-dj:mme DJ Mista S, DJ Vicky sekä Hoodwatch.