Italia kielsi päiväkodit rokottamattomilta lapsilta – koululaisten vanhemmille sakkoja

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Italia on päättänyt evätä rokottamattomilta lapsilta pääsyn maan päiväkoteihin. Lasten vanhempien on todistettava, että heidän lapsensa ovat saaneet rokotukset vihurirokkoa, poliota, tuhkarokkoa, sikotautia ja vihurirokkoa vastaan. Laki koskee alle kuusivuotiaita lapsia.

BBC kertoo, että 6–16-vuotiaat lapset tulee myös rokottaa asianmukaisesti tai heidän vanhempansa saavat 500 euron sakot. Laki astui äskettäin voimaan ja jokaisen lapsen on esitettävä rokotustodistus koulussa ja päiväkodissa. Rokotuksia on otettu nyt tavallista enemmän, koska ihmiset haluavat välttää sanktioita.

Noin 80 prosenttia italialaisista lapsista on rokotettu asianmukaisesti. Maailmanterveysjärjestö WHO suosittelee, että rokotuskattavuus oli 95 prosenttia väestöstä, joten lain avulla yritetään parantaa laumasuojaa. Perinteiset rokotteet ovat olleet käytössä vuosikymmenien ajan, eikä niiden ole tieteellisesti todettu aiheuttavan esimerkiksi autismia.