Pelkkä proteiinipirtelö ei kasvata lihaksia – nauti proteiinia tasaisesti pitkin päivää

Fitness Lifestyle · Terhi Piiroinen

Muista nauttia tarpeeksi proteiinia ja mahdollisimman pian treenaamisen jälkeen. Tämä on lause, jota toitotetaan kuntoharjoittelun yhteydessä. Osa on epäillyt, että lauseen avulla ainoastaan myydään paremmin erilaisia proteiinivalmisteita.

On totta, että lihakset kaipaavat proteiinia palautumiseen ja kehittymiseen. Tutkimusten mukaan päivittäisellä proteiinin määrällä on enemmän vaikutusta lihasten kasvamiseen kuin treenin jälkeen nautitulla proteiinivalmisteella.

Toisin sanoen lihaskuntoharjoittelussa on tärkeämpää nauttia riittävästi proteiinia koko päivän ajan, eikä pelkkä pirtelö treenin jälkeen riitä. Kokonaismäärä on ajoitusta tärkeämpää.

Men’s Healthin julkaiseman tiedeartikkelin mukaan lihaksiaan kasvattava tarvitsee päivittäin proteiinia 1,6–2,2 grammaa yhtä elopainokiloa kohden. Noin 95-kiloinen lihaskuntoharjoittelija kaipaa päivittäin proteiinia yhteensä 152–209 grammaa.