Saastekaaos Thaimaassa – suomalainen: ”Ulos meneminen on vaarallista”

Matkailu Ohhoh! · Jocka Träskbäck

Suomalaisilla on Thaimaan luonnosta ja ilmasta tavallisesti melko positiivinen kuva, mutta tilanne aurinkorannoilla poikkeaa huomattavasti muun muassa Bangkokista. Juuri nyt tilanne Chiang Main alueella on kuitenkin katastrofaalinen, raportoi siellä jo vuosia asunut Staran lukija.

– Lentokoneita on joutunut kääntymään takaisin, koska eivät pysty laskeutumaan, sairaalat on taynnä ja ilmasaaste indeksissä Chiang Mai on maailman ylivoimainen ykkönen. Suomi ei ole tehnyt matkustusvaroitusta, vaikka ulkoilman hengittäminen on vaarallista kaikille, eikä vain lapsille ja vanhuksille, Ozzi Järvinen kertoi Chiang Maista.

Kuva: Ryan Zander

Suomen ulkoministeriö tiedottaa ainoastaan, että ilmanlaatu Chiang Main alueella ja Bangkokissa voi olla erityisen heikko tiettyinä vuodenaikoina. Matkustusvaroitusta ministeriö ei ole antanut, vaikka tällä hetkellä ainakaan Chiang Main alueelle ei pitäisi siellä asuvien mukaan matkustaa lainkaan.

Järvisen lähettämistä valokuvista selviää millainen tilanne on normaalisti ja miltä Chiang Main alueella näyttää tällä hetkellä, kun vaarallinen saastepilvi on peittänyt näkyvyyden. Tällä hetkellä perheellä ei ole asiaa ulos, sillä edes sisällä ei voi hengittää normaalisti. Siksi perhe on päättänyt poistua alueelta.

– Olemme lukkiutuneet neljän seinän sisään, vaikka meillä on filtterit ilmastointilaitteissa. Sisätiloissakin on pakko käyttää maskia ja ulos meneminen on vaarallista, joten syömme mitä jääkaapista löytyy. Huomenna lähdetään ajamaan maskit päässä kohti etelää ja rantoja, joissa ilma on parempi.

– Huomenna täällä on vaalit, ja pohjoisessa monet eivät varmasti pääse vaalipaikalle, koska eivät uskaltaudu ulos. Osa on jo huonossa kunnossa, koska heillä ei ole varaa ostaa ilmanpuhdistuslaitteita.