Pääkaupunkiseudun HIV-tartunnat lisääntyneet huumeidenkäyttäjillä

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Helsingin yliopistollinen sairaala HUS kertoo, että pääkaupunkiseudulla on todettu kuluneen puolen vuoden aikana neljä uutta HIV-tartuntaa huumeita suonensisäisesti käyttävien keskuudessa. Pistoshuumeita käyttäneillä on todettu aiemmin tartuntoja huomattavasti harvemmin.

Pääkaupunkiseudulla huumeita piikittävillä huumausaineriippuvaisilla on todettu lyhyen ajan sisällä neljä uutta HIV-tartuntaa. Edeltäneellä viidellä vuodella tartuntoja on ollut vain kaksi. HUSin Infektioyksikkö ja THL selvittävät tilannetta lisäämällä HIV-tartuntojen testaamista, terveysneuvontaa ja jakamalla enemmän puhtaita pistosvälineitä.

HIV-epidemia tulisi yhteiskunnalle kalliiksi ja vaikeasti hallittavaksi, joten tartuntojen leviämistä tulee ehkäistä tehokkaasti. Suomessa oli HIV-epidempia viimeksi vuosituhannen vaihteessa, jolloin tauti levisi 250 pistoshuumeiden käyttäjään, HUS tiedottaa.