Karmivaa vai kätevää? Lentoaseman laite tunnistaa matkustajat kasvoista

Digi Matkailu · Tim Isokivi

Kasvontunnistukseen perustuva tekniikka kehittyy jatkuvasti, ja sitä käytetään jonkin verran esimerkiksi matkailun yhteydessä. Monet pelkäävät sen uhkaavan tulevaisuudessa ihmisten yksityisyyttä.

Twitter-käyttäjä Matthew Brennan törmäsi kiinalaisella lentokentällä hänen kasvonsa vain sekunneissa tunnistaneeseen laitteeseen. Kone tarjosi automaattisesti tietoja miehen lennosta ilman, että hänen tarvitsi koskea mihinkään.

Vaikka laite vaikuttaa päällisin puolin melko viattomalta ja jopa käytännölliseltä, herätti se Twitterissä myös uhkakuvia. Monet pohtivat kuinka helppoa esimerkiksi kasvontunnistustekniikan väärinkäyttö on valtioille ja suurille yrityksille.

Vastaavanlaisia laitteita tullaan lähivuosina näkemään todennäköisesti muuallakin kuin vain Kiinassa. Buzzfeed paljasti taannoin Yhdysvaltojen kotimaan turvallisuusviraston suunnittelevan kasvontunnistustekniikan käyttöönottoa maan suurimmilla lentoasemilla vuoteen 2021 mennessä.