Kertakäyttöinen muovi kielletään Euroopan union alueella vuodesta 2021 alkaen

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Kertakäyttöiset muovituotteet kielletään koko Euroopan unionin alueella vuodesta 2021 alkaen. Kyseessä on sellaiset tuotteet, jotka on mahdollista valmistaa korvaavista ja paremmin hajoavista materiaaleista. Kieltolistalla ovat muun muassa pillit, vanupuikot ja muoviset aterimet.

Euroopan unionin alueelle on valmisteltu nopealla aikataululla uutta muovistrategiaa. EU-parlamentti äänesti kertakäyttömuovien kiellosta ylivoimaisella äänienemmistöllä. Muovijäte on yksi maailman suurimmista ympäristöongelmista. Maapallolla tuotetaan vuosittain noin 90 miljardia kiloa muovijätettä, josta noin kymmenen prosenttia päätyy meriin.

Murskaäänin 560-35 hyväksytty direktiivi menee seuraavaksi ministerineuvoston hyväksyttäväksi, AFP uutisoi. Siellä sen käsittely kestää muutaman viikon. Euroopan komissio kieltää muoviset vanupuikot, kertakäyttöastiat aterimineen, mehupillit, sekoitustikut ja ilmapalloissa käytettävät tikut. Muille muovituotteille asetetaan vähennystavotteita sekä tuottajien vastuun että kuluttajien valistamisen lisäämistä.