Viinaa ilman krapulaa? Synteettinen alkoholi tekee tuloaan

Ruoka Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Miltä tuntuisi nauttia alkoholia ilman pelkoa krapulasta tai vakavista terveysongelmista? Erään tutkijan mukaan se saattaa olla mahdollista jo viiden vuoden sisällä.

Professori David Nutt työskenteli Iso-Britannian hallituksen huumeasiantuntijana, kunnes hän sai potkut kuvailtuaan LSD:tä ja ekstaasia vähemmän haitalliseksi kuin alkoholi. Sittemmin hän on kehitellyt Alcarelle-nimellä kutsumaansa synteettistä alkoholia. Professori uskoo keksintönsä mullistavan alkoholin juomisen täysin.

Nuttin mukaan Alcarellen sivuvaikutukset ovat huomattavasti lievemmät kuin alkoholissa. Se stimuloi alkoholin tapaan GABA-reseptoreita, mutta ei esimerkiksi aiheuta krapulaa. Synteettinen alkoholi ei myöskään olisi haitallista maksalle.

Toistaiseksi vain Nutt ja muut hänen laboratorionsa tutkijat ovat kokeilleet Alcarellea, ja sen turvallisuutta täytyy vielä tutkia. Guardian-lehden mukaan miehen tavoitteena on kuitenkin myydä Alcarelle alkoholiteollisuudelle, jotta sen aktiivinen aine voidaan valjastaa markkinoilla jo oleviin juomiin.