Petitkö kumppaniasi? Terapeutti neuvoo mitä kannattaa tehdä

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Kannattaako tunnustaa jos pettää? Näin lauloi myös Zen Cafe -yhtyeen Samuli Putro. Uskottomuuten voi olla monia eri syitä. Osa ajautuu vieraaseen sänkyyn hetken mielijohteesta ja toiset elävät pitkään kaksoiselämää kahden eri kumppanin kanssa pelaten.

Terapeutti Tammy Nelson on kirjoittanut teoksen When You’re the One Who Cheats: Ten Things You Need to Know. Kirjassa Nelson neuvoo, mitä uskottomuuden tielle hairahtaneiden kannattaa tehdä. Ensinnäkin syy on pelkästään heissä itsessään, ei muissa. Asia on tunnustettava ja myönnettävä.

Sen jälkeen kannattaa pohtia, haluaako tunnustaa pettämisen puolisolleen. Mitä totuuden kertomisella saavutetaan? Osa tunnustaa avioliittonsa pelastaakseen, mutta toiset haluavat ainoastaan pestä sen avulla omatuntoaan puhtaammaksi. Tunnustamisen jälkeen voi alkaa suunnaton urakka parisuhteen parantamiseksi, siihen on hyvä valmistautua.

Jos kuitenkin aikoo pitää asian salassa, on järkevää pohtia siihen liittyviä riskejä ja etuja vaakakupissa. Yleensä pettäjä jää aina kiinni ennenmmin tai myöhemmin. Uskottomuudella aiheuttaa kumppanilleen suunnatonta mielipahaa ja sydänsuruja. Asian kertomista varten kannattaa varata aikaa, vaikkakin se on syytä sanoa heti rehellisesti ja suoraan: ”Olen pettänyt”.

Anteeksipyyntöjen tulva on turha, vaan ensin kannattaa kertoa syitä pettämiselle ilman syyttelyä tai vähättelyä. Sen jälkeen asiaa voi pahoitella ja päättää, haluaako yrittää vielä omaa parisuhdetta vai onko edessä ero. Tulevaisuus kannattaa hahmottaa mielessä valmiiksi, kuuluipa oma kumppani siihen tai ei.