Intialainen ruoka parantaa muistia ja mielialaa – syy vaikutuksiin paljastui

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Ihmiset ovat hyödyntäneet viime vuosina yhä enemmän luonnosta löytyviä yrttejä ja mausteita hyvinvointinsa ja terveytensä parantamisessa synteettisesti tuotettujen lääkkeiden sijaan. Kurkuma on yksi megasuosiota nauttiva mauste.

Aasialaista maustekurkumaa on kutsuttu superfoodiksi sen runsaiden terveysominaisuuksiensa ansioista. Mausteen juuresta uutetun kurkumiinin on nyt tieteellisesti todistettu parantavan iäkkäiden henkilöiden muistia ja mielialaa.

Esimerkiksi Intiassa on todettu vähemmän Alzheimerin tautia, ja runsaalla mausteidenkäytöllä ruokavaliossa voi olla asiaan vaikutusta. American Journal of Geriatric Psychiatry julkaisi tutkimusraportin, jonka mukaan kurkumiini vähentää aivojen tulehdustiloja, joilla on suora yhteys Alzheimerin tautiin ja masennukseen.

Ikääntyneille testiryhmäläisille annettiin 90 milligrammaa kurkumiinia kaksi kertaa päivässä 1,5 vuoden ajan. Testien perusteella ihmisten mieliala ja muisti paranivat merkittävästi. Kurkumiinia on saatavilla lisäravinteena, mutta sitä on myös maustekurkumassa tai erilaisissa curry-sekoituksissa.