Käytätkö liukuportaita väärin? Tämä on oikea tapa

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Suurkaupungeissa saa nopeasti vihaisia katseita, jos tukkii tien liukuportaissa. Rullaportaissa onkin tapana seistä joko vasemmalla tai oikealla jättäen portaisiin samalla ohitustilaa kiireisimmille henkilöille. Tämä tapa ei kuitenkaan ole kaikista turvallisin tai tehokkain.

Cheddar-sivusto on julkaissut Youtubeen havainnoillistavan videon oikeaoppisesta liikkumisesta liukuportaissa. Liukuportaita ei ole alunperin tarkoitettu kiivettäväksi, vaan askelmilla on ollut tarkoitus seistä. Rullaportaat ovat hissiä tehokkaampi tapa kuljettaa ihmisiä kerrosten välillä. Toisinaan liukuportaat voivat mennä rikki, jolloin syntyy vaaratilanteita. Osa rullaportaista hajoaa juuri sen takia, että kaikki ihmiset seisovat portaikon toisella laidalla, eikä tasaisesti eri askelmilla.

Rullaportaiden kapasiteetti ei myöskään pääsee tehokkaimmilleen silloin, kun puolet liukuportaista jää suurimmaksi osaksi aikaa käyttämättä. Ihmisten tulisikin täyttää portaat tasaisemmin siten, että jokaisella askelmalla seisoo kaksi ihmistä. Kävelijät eivät häviä tässä juurikaan ajallisesti, ja portaiden yläpäähän pääsee tuplamäärä ihmisiä samassa ajassa.