Miehet menettivät leikkauksissa väärät kivekset – hoitovirheistä miljoonakorvaukset

Ohhoh! Terveys · Tim Isokivi

Lähes 160 miestä on menttänyt kiveksensä kammottavien hoitovirheiden seurauksena. Potilaille on maksettu korvauksia yhteenesä miljoonien puntien edestä.

Iso-Birtanniassa on viimeisten seitsemän vuoden ajan kirjattu 159 tapausta, joissa miehet ovat menettäneet kiveksensä lääkärien tekemien virheiden vuoksi. Leikkauksiin oli päädytty esimerkiksi kiveksen kiertymän ja kivessyövän vuoksi.

Monissa tapauksissa potilaille tehtiin väärä diagnoosi, ja heiltä jouduttiin poistamaan kives jonka nopea toiminta olisi voinut pelastaa. Joissain tapauksissa miehiltä leikattiin vahingossa väärä kives, minkä seurauksena he menettivät kummatkin sukupuolirauhasensa.

Daily Star -lehden mukaan miehille on maksettu korvauksia 20,000 – 70,000 puntaa sen mukaan, johtiko virhe esimerkiksi hedelmättömyyteen. Yhteensä Iso-Britannian terveydenhuoltojärjestelmä NHS on maksanut korvauksia menetetyistä kiveksistä 3,2 miljoonan punnan, eli noin 3,7 miljoonan euron edestä.