Epäterveellinen ruokavalio tappaa enemmän kuin tupakointi

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Kansainvälinen tutkimus on osoittanut, että epäterveellinen ruokavalio aiheuttaa enemmän ennenaikaisia kuolemia ja vakavia sairauksia kuin säännöllinen tupakoiminen. Liiallinen sokerin ja prosessoidun ruoan syöminen tappaa vuosittain 11 miljoonaa ihmistä maailmassa.

The Lancetin julkaiseman tutkimuksen mukaan ihmiset eivät syö tarpeeksi terveellisiä ruokia, kuten kokojyvätuotteita, pähkinöitä, siemeniä, hedelmiä ja vihanneksia. Washingtonin yliopiston Institute for Health Metrics and Evaluationissa toteutettu tutkimus analysoi ihmisten ruokailutottumuksia 195 eri maasta. Huono ruokavalio oli suoraan yhteydessä sydän- ja verisuonisairauksiin, diabetekseen ja tiettyihin syöpiin.

Tutkimus osoitti, että epäterveellinen ruokavalio on suoraan yhteydessä ennenaikaisen kuoleman riskiin ympäri maailmaa. Siihen kuolee enemmän ihmisiä kuin korkeaan verenpaineeseen tai tupakoimiseen. Espanjassa, Israelissa, Ranskassa ja Japanissa syödään eniten terveellistä ruokaa.

Maailmassa on 1,9 miljardia ylipainoista ihmistä. Samaan aikaan planeetallamme elää 800 miljoonaa nälänhädästä kärsivää ihmistä. Ylipainosta koituvien terveysongelmien kustannukset maksavat maailmanlaajuisesti vuosittain 1,8 biljoonaa euroa, kun vajaaravitsemuksesta koituva lasku koko maailmalle on noin kolme biljoonaa euroa.