Matkustatko pummilla tai väärennetyllä lipulla? Voit saada useita rikossyytteitä

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Poliisin tietoon on tullut huijaussovelluksen avulla julkisen liikenteen matkalippuja ostaneita huijareita. Sovellus muistuttaa oikeaa lippusovellusta, mutta sen avulla yritetään erehdyttää kuljettajia ja tarkastajia. Kyseessä on rikos.

Poliisi muistuttaa, että ammattilaiset erottavat huijaussovelluksen oikeasta. Mikäli henkilö jää kiinni tekaistulla lipulla matkustamisesta, joutuu hän maksamaan joko tarkastusmaksun tai sakon. Mahdollisia rikosnimikkeitä voivat olla esimerkiksi lievä petos ja lievä väärennys.

Poliisin tietoon on tullut sekä Helsingissä että muualla Uudellamaalla viime viikkoina useita tapauksia, joissa henkilö on yrittänyt käyttää huijaussovelluksen lippua julkisessa liikenteessä. Väärennetyn lippusovelluksen käyttäminen voi periaatteessa johtaa myös matkapuhelimen takavarikointiin ja menettämiseen valtiolle.

– Uudenlainen tekniikka synnyttää myös uudenlaista rikollisuutta, mutta näihinkin rikollisuuden muotoihin löytyy kyllä keinot puuttua, toteaa rikostarkastaja Jari Illukka Helsingin poliisilaitokselta.