Asiantuntija: Näin puhdistat vaginan seksin jälkeen

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Jokaisella pariskunnalla on omat seksin jälkeen suoritettavat rutiinit. Toiset halailevat ja nukahtavat sylikkäin, osa silittelee ja kikattelee toisiaan ja jotkut menevät sängystä suoraan vessaan ja pesulle. Tuleeko vagina puhdistaa seksin jälkeen?

Ei. Naisten intiimialueen hygieniaan ja hyvinvointiin erikoistunut tohtori Jess O’Reilly muistuttaa, että naisen emätin on upea kokonaisuus, joka pystyy puhdistamaan itse itsensä. Naisten ei kannata vahingoittaa vaginan pH-arvoa tai bakteerikantaa esimerkiksi liiallisella sisäsuihkuttelulla – saati saippualla.

Vaginan liiallinen pesu voi aiheuttaa suuremman riskin erilaisille tulehduksille. Riittää, että itse ja kumppani pitää huolta normaalista genitaalialueen hygieniasta. Naisen emätin poistaa epäsuotuisia bakteereja tavallisen valkovuodon yhteydessä.

Mikäli vuoto on epänormaalia, kannattaa käydä gynekologilla tai sukupuolitautitesteissä. Sen sijaan seksin jälkeen kannattaa käydä pissalla, koska se vähentää virtsatietulehduksen riskiä. Ulkoiset sukuelimet voi suihkutella eritteistä ja hiestä levittäen häpyhuulia hellävaraisesti sormilla, Elite Daily vinkkaa.