Facebook lupaa parantaa tekoälyään – ei enää kehota onnittelemaan kuolleita

Digi · Tim Isokivi

Läheisiään menettäneet ovat saattaneet törmätä Facebookissa karmivaan ja ikäviä muistoja synnyttävään ilmiöön. Palvelu lähettää toisinaan kuolleitakin käyttäjiä koskevia ilmoituksia.

Facebook on saattanut esimerkiksi kehottaa kutsumaan kuollut läheinen järjestettyyn tapahtumaan tai toivottamaan hänelle hyvää syntymäpäivää. Nyt yhtiö on luvannut kehittää tekoälyään niin, ettei näin enää käy.

Kuolleiden käyttäjien tilit voi säilyttää Facebookissa Muistotilaan asetettuna. Yhteisöpalvelun algoritmi kuitenkin käsittelee kuolleiden profiileja samalla tavalla kuin elävien. Tämä voi johtaa surullisiin ja järkyttäviinkin tilanteisiin.

Uudistuksen myötä algoritmin pitäisi paremmin tunnistaa kuolleiden profiilit. Muistotilaan asetettujen profiilien hallintaan tarjotaan myös enemmän vaihtoehtoja. Jatkossa profiilin hallitsija voi esimerkiksi muokata merkintöjä ja valita, kuka käyttäjistä näkee mitkäkin osat sivusta.