Tässä se on! Maailmanhistorian ensimmäinen kuva mustasta aukosta

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Mustat aukot ovat hämmästyttäneet tutkijoita vuosikmmenten ajan. Nyt sellainen on onnistuttu kuvaamaan ensi kertaa historian aikana.

Vuonna 2017 tutkijat käyttivät kahdeksaa teleskooppeja ympäri maailmaa kuvatakseen kaukaisessa M87-galaksin keskellä sijaitsevan mustan aukon. Kuva julkistettiin suorana lähetyksenä internetissä esitetyssä tilaisuudessa.

– Olemme nähneet jotain, minkä piti olla näkymätöntä. Olemme nähneet ja ottaneet kuvan mustasta aukosta, Event Horizon Telescope Collaboration -projektin johtaja Sheperd Doeleman kuvaili Newsweekin mukaan.

Kuvassa nähdään mustan aukon ulointa reunaa, tapahtumahorisonttia kiertävän kuuman aineen säteilyä. Mustat aukot ovat luhistuneita entisiä tähtiä. Niiden massa on keskittynyt niin tiheäksi, ettei mikään aine kykene pakenemaan niiden painovoimaa.

 

EHTC