Poliisi tutkii: Eduskuntavaalien verkkopalveluun palvelunestohyökkäys

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Keskusrikospoliisi tutkii palvelunestohyökkäystä, joka tehtiin eduskuntavaalien tuloksesta viestimiseen tarkoitettuun verkkopalveluun. Verkkohyökkäys suoritettiin viime viikonloppuna. Asiaa tutkitaan epäiltynä törkeänä tietoliikenteen häirintänä.

– Esitutkinta on aivan alkuvaiheessa, joten rikosnimike saattaa tarkentua tutkinnan edetessä, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Marko Leponen Keskusrikospoliisiin sijoitetusta Poliisin Kyberkeskuksesta.

Hakkereiden tekemä hyökkäys oli tehty tuloksista raportoimiseen tarkoitettuun palveluun. Palvelunestohyökkäyksen kohteena oleva verkkosivusto ei liity äänestämiseen eikä ääntenlaskentaan, vaan tuloksesta raportoimiseen. Näin ollen hyökkäyksen avulla ei voi vaikuttaa vaalien tulokseen.

– Viranomaiset ovat varautuneet tämänkaltaisiin epäiltyihin kyberrikoksiin vaalien yhteydessä. Ylipäätään julkisiin palveluihin kohdistuvat hyökkäykset ovat varsin yleisiä ja etenkin ajankohtaiset tai julkisuudessa esillä olevat palvelut ovat usein houkuttelevia kohteita, Leponen sanoo.

Tässä vaiheessa poliisilla ei ole tiedossa rikoksesta epäiltyjä. Keskusrikospoliisi jatkaa rikoksen selvittämistä.