Nuoret pilailevat koulu-uhkauksilla päivittäin – vitsistä koituu vakavat seuraukset

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Koulu-uhkauksia ei tule tehtailla huumorimielessä. Poliisi muistuttaa, että jokainen uhkaus tutkitaan ja sen tehnyt henkilö jää kiinni. Seuraamukset voivat olla vakavat, vaikka kyse olisi pelkästä vitsistä.

Itä-Uudenmaan poliisilaitos kertoo, että koulu-uhkaukset työllistävät alueen viranomaisia lähes päivittäin. Eniten uhkauksia esitetään yläasteilla, mutta ilmiö on tuttu myös lukioissa ja ammattikouluissa, jonkin verran myös ala-asteilla. Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen ennalta estävän toiminnan parissa työskentelevä ylikonstaapeli Riku Aaltonen sanoo, että kaikki uhkaukset otetaan vakavasti ja ne tutkitaan perinpohjaisesti – myös pilailumielessä tehdyt.

Koulu-uhkan kaava on useimmiten seuraavanlainen: nuori keksii omasta mielestään hauskan jutun ja kirjoittaa luokkansa someryhmään vitsillä: ”Huomenna koulussa pamahtaa”, tai: ”Älkää tulko huomenna kouluun”. Viestin oheen on saatettu liittää aseen kuva. Harmittomaksi pilaksi tarkoitetulla heitolla on kuitenkin laajat ja kauaskantoiset seuraukset. Läpänheiton seurausten vakavuus tulee usein nuorelle ja hänen huoltajilleen täytenä yllätyksenä.

Poliisi selvittää uhkauksen tekijän henkilöllisyyden, saattaa takavarikoida hänen puhelimensa ja tietokoneensa tutkinnan ajaksi ja kirjaa uhkauksesta merkinnän poliisin rekisteriin. Uhkauksesta voi joutua myös syyteharkintaan laittoman uhkauksen nimikkeellä. Koulu, sosiaalitoimi ja terveydenhuolto saa myös uhkauksesta tiedon.

– Useimmat nuoret tuomitsevat läppänä heitetyt koulu-uhkaukset jyrkästi ja pitävät niiden kirjoittelua typeränä toimintana. Harva pitää uhkaviestejä hauskoina juttuina. Muut nuoret ovat lisäksi näissä ilmitulleissa tapauksissa olleet hyvin huolissaan uhkauksen tekijän voinnista, ja he ovat kertoneet meille ajatelleensa, ettei uhkaajalla voi olla kaikki asiat hyvin, sanoo Aaltonen lopuksi.