Psykologian professori: Vanhan testamentin näyt ovat huumehallusinaatioita

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Jerusalemin heprealaisessa yliopistossa psykolofian professorina työskennellyt Benny Shanon on tutkinut Raamatun ja sen henkilöiden kokemia näkyjä. Mies on vakuuttunut siitä, että esimerkiksi Mooses oli nauttinut ayahuascan kaltaista luonnonuutetta kokemuksistaan raportoidessaan.

Ayahuasca aiheuttaa käyttäjälleen hallusinaatioita, näkyjä ja todellisen kaltaisia jumalkokemuksia. Itsekin Ayahuascaa kokeillut Benny Shanon on vakuuttunut, että Vanhan testamentin ilmestykset ja näyt ovat hallusinaatioita muinaisen Egyptin ja Israelin alueella kasvaneista kasveista, The Guardian uutisoi taannoin. Psykedeeliset nautintoaineet voivat aiheuttaa Raamatussa kuvailtuja olotiloja neljänkymmenen vuoden pituisista matkoista Luvattuun maahan sekä jumalallisia ja voimakkaita kohtaamisia korkeampien voimien kanssa.

Mooses näki muun muassa palavan puskan, näki meren jakautuvan kahtia ja sai Jumalalta kymmenen käskyä Siinain vuorelle kiivettyään. Luvattuun maahan vaeltaminen oli Shanonin mukaan joukkotrippi, jossa suuri ihmisryhmä nautti samanaikaisesti hallusinogeenejä. Mooses on kunnioitettu profeetta kristinuskon lisäksi myös islamissa, juutalaisuudessa, mormonismissa, jehovan todistajien keskuudessa ja Bahai-uskossa.