Tutkimus: Tippuri tarttuu herkemmin kielisuudelmien kautta

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Australialaiset tutkijat ovat osoittaneet, että tippuri voi tarttua myös syljen kautta. Nielutippuri tarttuu muun muassa kielisuudelmien ja suuseksin kautta. Nielutippurin oireet muistuttavat angiinaa.

British Medical Journalissa on julkaistu tutkimus, jonka mukaan nielutippuri tarttuu herkästi syljen kautta etenkin homo- ja biseksuaalien miesten keskuudessa. Tutkimuksessa arvellaan, että nielutippurin leviäminen syljen kautta on yleisempää kuin luullaan. Tippuria esiintyy enemmän ihmisten kurkussa kuin peniksessä ja anuksessa.

Tutkimukseen osallistui 3.000 miestä. Yli kuudella prosentilla todettiin nielutippuri. Tippuria löydettiin anuksesta alle kuudella prosentilla ja ainoastaan kolmella prosentilla se oli peniksessä. Nielutippuri oli yleisempää miehillä, jotka olivat harjoittaneet kielisuudelmia yli neljän miehen kanssa kuluneen kolmen kuukauden aikana.