NASA: Kuun kutistuu ja se aiheuttaa kuunjäristyksiä

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Yhdysvaltain avaruushallintovirasto NASA on julkaissut Kuuta kiertävän LRO-luotaimen tietoja. Kylmyyden merestä otettujen valokuvien perusteella on todettu, että Kuu kutistuu hitaasti jäähtymisen seurauksena. Sen pinta rypistyy.

Kuu syntyi 4,5 miljardia vuotta sitten. Aikojen saatossa sen pinta on kutistunut noin 50 metriä. Kuun jäähtyminen aiheuttaa sen pintaan halkeilua ja liikkumista. Kuulla ei kuitenkaan ole mannerlaattoja, vaan sen pinta-ala pienenee kuin rusinaksi kuivuva viinirypäle. Samalla syntyy kuunjäristyksiä, CBS News uutisoi.

NASAn johtaja Jim Bridenstine paljasti taannoin avaruushallinnon rahoituksen olevan nyt 21 miljardia dollaria, eli noin 18,5 miljoonaa euroa kuulennon toteuttamista varten. Hänen mukaansa se on riittävä jopa astronauttien lähettämiseen Kuuhun. Miehittämätön alus lähetetään Kuuhun vuonna 2020, ja vuonna 2028 taivaankappaleen pinnalle on tarkoitus lähettää astronautteja. Kuuta kiertävälle radalle on myös tarkoituksena rakentaa Gateway-niminen avaruusasema.