Suomalainen gini palkittiin maailman parhaana – Valvira kielsi palkinnosta kertomisen : ”Sairasta, eikö totta?”

Viihdeuutiset · Stara.fi

Suomalainen Arctic Blue Gin on kahminut palkintoja ympäri maailmaa, ja se on palkittu pariin otteeseen maailman parhaana gininä. Suomalaisten viranomaisten mukaan menestyksestä ei kuitenkaan saa kertoa Suomessa eikä ulkomailla, koska maailmanlaajuinen internet näkyy myös Suomessa.

Staran päätoimittaja Jocka Träskbäck kirjoitti äskettäin erikoisesta tilanteesta, jossa Arctic Blue Gin joutui ongelmiin saatuaan maailman parhaan palkinnon ja kerrottuaan palkinnosta verkossa. Valvira tulkitsee alkoholilakia siten, että palkinnosta tiedottaminen oli Suomessa kiellettyä alkoholimainontaa. Valvira uhkasikin ryhtyä jatkotoimiin, ellei palkinnosta tiedottamista lopeteta 30. toukokuuta mennessä.

– Lain mukaan yhtiön on noudatettava Suomen lainsäädäntöä markkinoinnissaan. Tämä tarkoittaa sitä, ettemme saa markkinoida tuotteitamme kansainvälisesti. Siis edes muilla markkinoilla. Sairasta, eikö totta!?!, Arctic Blue Giniä valmistavan yrityksen brand director Mikko Spoof kertoi.

Yrityksen Brand Director kertoi Staralle pitävänsä erikoisena Valviran tulkintaa, jonka mukaan maailman parhaana palkittua suomalaista tuotetta ei saa markkinoida edes ulkomailla.

– Ei ole perusteltua, että Suomen alkoholilaki estää ja rajoittaa alkoholijuomien markkinointia ulkomailla, varsinkin kun sen seurauksena Suomeen sijoittautuneen alkoholiteollisuuden toimintaedellytyksiä ja kilpailukykyä heikennetään merkittävästi ETA -vientimarkkinoilla.

Tämän somepäivityksen Valvira katsoi laittomaksi Suomessa.

Valviran viranomaisten alkoholilain tulkinnan myötä Arctic Blue Giniä ei ole jatkossa saatavissa Suomesta, koska Valviran tulkinnan mukaan tiedottaminen palkinnoista on laillista, kun tuotetta ei myydä Suomessa. Ei siis ihme, että menestyneellä giniyhtiöllä on korjausesitys Suomen alkoholilakiin.

– Alkoholilakia tulisi edellä esitetyillä perusteilla muuttaa siten, että alkoholilain markkinointirajoituksia sovelletaan vain alkoholijuomien markkinointiin Suomessa. Koska laki on laki, emme tule lanseeraamaan tätä maailman parhaaksi palkittua giniä Suomen markkinoille ennen kuin laki on muuttunut, Spoof kommentoi.