Valepoliisit ovat nyt liikkeellä ympäri Suomea – varoittakaa lähipiirin vanhuksia!

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Poliisin tietoon on tullut lähiaikoina useita tapauksia ympäri Suomea, jossa vanhuksilta on yritetty tai onnistuttu huijaamaan rahaa valepoliisina. Poliisi ei koskaan kysy kenenkään pankkitunnuksia. Tämä asia kannattaa tehdä selväksi myös omassa lähipiirissä oleville iäkkäämmille henkilöille.

Valepoliisit pyrkivät saamaan selville erilaisilla keksityillä verukkeilla pankkikorttien, -tilien tai verkkopankkien tietoja. Näitä tiedusteluja voidaan tehdä sekä puhelimitse että kotiovella. Valepoliisit osaavat olla vakuuttavia, joten kaikkien on hyvä muistaa ja muistuttaa myös omia vanhempia tai isovanhempia, että omia maksukorttitietoja tai pankkitunnuksia ei saa ikinä antaa kenellekään.

Poliisin mukaan huijarit saattavat väittää selvittävänsä rikosta tai virheellistä maksua ja tarvitsevansa muka tilanteen korjaamiseksi tietoja. Poliisi korostaa ettei poliisin tai pankin eikä minkään viranomaisen edustaja koskaan pyydä puhelimessa, netissä tai kotiovella pankkikortin, pankkitilin tai verkkopankin tietoja eikä tunnuslukuja.

Mikäli joku esiintyy poliisina ja pyytää kyseisiä tietoja, asiasta tulee tehdä viipymättä rikosilmoitus. Jos henkilö ilmoittaa tulevansa käymään, soittakaa hätänumeroon, 112, ja pyytäkää sitä kautta oikea poliisi paikalle. Uusimmat tapaukset ovat kytköksissä isompaan huijauskokonaisuuteen, joka on viranomaisten tutkinnassa.