Poliisilta varoitus Lappeenrantaan – alueella väärennettyjä seteleitä

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Suomen Pankin mukaan Suomessa löydetään vuosittain vähän seteliväärennöksiä verrattuna muuhun euroalueeseen. Väärän rahan valmistaminen tai väärän rahan välittäminen on Suomen rikoslain mukaan rangaistava teko. Lappeenrannassa on ollut liikkeellä väärennettyjä 20 ja 50 euron seteleitä.

Kaakkois-Suomen poliisi tiedottaa, että Lappeenrannassa on löytynyt toukokuun 2019 aikana useita väärennettyjä, pääosin 20 ja 50 euron seteleitä. Osa seteleistä on silmämääräisestikin katsottuna helposti vääräksi havaittavia. Poliisi pyytää rahan vastaanottajia tarkkaavaisuuteen ja ilmoittamaan mahdollisesti vääräksi havaitsemastaan setelistä.

Eurosetelin voi helposti tunnistaa aidoksi ilman tunnistuslaitetta noudattamalla kolmea yksinkertaista testiä: tunnustele seteliä, kallistele sitä ja katso valoa vasten, Suomen Pankki muistuttaa.

– Jos et ole varma setelin aitoudesta, älä ota sitä vastaan.– Pyydä asiakasta antamaan toinen seteli.– Ota yhteyttä vartijoihin ja/tai poliisiin.– Paina mieleesi asiakkaan tuntomerkit.– Älä vaaranna omaa turvallisuuttasi – väärennetyt setelit ovat arvottomia!

Jos epäilet saaneesi väärennetyn setelin, toimi seuraavasti:

– Älä välitä sitä eteenpäin, sillä se on rikos.– Toimita seteli poliisille tai omaan pankkiisi.– Väärentäjien jäljittämiseksi on tärkeää tietää, missä, milloin ja keneltä väärennös on saatu.