Suomen lippu täyttää tänään 101 vuotta

Viihdeuutiset · Stara.fi

Suomen liput ovat liehuneet parin päivän ajan villisti ympäri Suomea, kun kansalaiset ovat juhlineet railakkaasti Suomen kolmatta jääkiekon maailmanmestaruutta. Tänään Suomen lippujen liehumiselle on myös toinen hyvä syy, sillä siniristilippu täyttää tänään 101 vuotta.

Suomen lippu katsotaan syntyneeksi tasan 101 vuotta sitten 28. toukokuuta 1918, kun nykyinen lippumme hyväksyttiin eduskunnassa maamme tunnusmerkiksi. Tästä syystä sisäministeriö on suosittanut, että juhlapäivä on yleinen liputuspäivä. Lipun sai nostaa salkoon tunti sitten aamukahdeksalta, ja lippu tulee laskea viimeistään iltayhdeksältä.

Suomen lipun ovat suunnitelleet Eero Snellman ja Bruno Tuukkanen ja sen kuvio pohjautuu pohjoismaiseen ristilippuun, jonka kuvio on nähtävissä myös muiden Pohjoismaiden lipuissa. Ennen Suomen lipun hyväksymistä esimerkiksi sen väreistä käytiin keskustelua. Esitysten joukossa oli muun muassa punakeltainen lippu.