Valurautapannu voi olla kokin paras kaveri – näin käytät oikein

Koti & Asuminen Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Ruoanlaittoon käytettävä valurautapannu voi olla periaatteessa ikuinen keittiöväline, mikäli sitä käytetään ja huolletaan oikein. Valurautapannulla voi valmistaa ruokia liedellä, grillissä, avotulella tai uunissa.

Valurautapannun voi puhdistaa kuumalla vedellä ja harjalla. Toisinaan puhdistamiseen on hyvä käyttää pesuainetta, mutta yleensä pelkkä suola ja kuuma vesi riittävät. Huolellinen kuivaus on tärkeintä pesun jälkeen, jotta pannu ei pääse ruostumaan.

Kuivaaminen kannattaa tehdä liedellä kuumentaen. Sen jälkeen pannulle sivellään öljyä, joista parhaiten sopii pellavansiemenöljy. Öljyä ei kuitenkaan saa olla liikaa pannun pinnassa, joten se on pyyhittävä levittämisen jälkeen kertaalleen kuivalla liinalla.

Öljytty pannu pannaan kuumaan uuniin kovimmalle vastukselle tunnin ajaksi. Sen jälkeen uunin voi panna pois päältä ja jättää pannun sinne jäähtymään. Siten pannuun on muodostunut tarttumaton pinnoite.

Ennen ruoan valmistamista pannu kannattaa lämmittää valmiiksi keskilämmöllä. Kylmä ruoka tarttuu kiinni, mikäli pannu ei ole lämmennyt tarpeeksi. Pihvi paistetaan pannulla huoneenlämpöisenä ja siten, että sitä ei käännetä tai liikutella pannulla kuin kerran.

Paistamisen jälkeen pannu kannattaa pyyhkäistä suolan avulla puhtaaksi. Lopuksi se huuhdellaan lämpimällä vedellä. Sen jälkeen pannu pannaan liedelle kuivumaan, öljytään, käytetään uunissa, jäähdytetään ja pannaan valmiiksi seuraavaa käyttöä varten.