Intialainen kaupunki värjäytyi keltaiseksi – syynä erikoinen festivaali

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Intialaisessa Khandoba-temppelissä Jejurissa on vietetty Bhandara-festivaalia. Juhlijoiden päälle heitetty kurkumajauhe on muuttanut kaupungin kadut, rakennukset ja ihmiset kauttaaltaan keltaiseksi.

Jejurissa oli 600.000 festivaalikävijää. Keltainen maustejauhe kuvastaa kultaa, jonka avulla juhlitaan. Khandoban voittoa pahoja henkiä vastaan. Aasialaista maustekurkumaa on kutsuttu superfoodiksi sen runsaiden terveysominaisuuksiensa ansioista.

Mausteen juuresta uutetun kurkumiinin on tieteellisesti todistettu parantavan iäkkäiden henkilöiden muistia ja mielialaa. Esimerkiksi Intiassa on todettu vähemmän Alzheimerin tautia, ja runsaalla mausteidenkäytöllä ruokavaliossa voi olla asiaan vaikutusta. Tutkimusten mukaan kurkumiini vähentää aivojen tulehdustiloja, joilla on suora yhteys Alzheimerin tautiin ja masennukseen.